Ghid pentru gratare gradina

Grill

Ce e important de stiut atunci cand alegeti un gratar?

Atunci cand va decideti sa cumparati un gratar, trebuie sa tineti cont de cateva aspecte: Va place sa faceti gratar acasa sau in excursie? Cat de important este pentru dumneavoastra un foc adevarat? Cat de complicata ar trebui sa fie curatarea acestuia? Si mai presus de toate: vreti ca noul gratar sa fie unul electric, cu carbune sau cu gaz? Fiecare sistem are avantajele sale: Ganditi-va mai intai ce model va avantajeaza si apoi decideti. La OBI sigur veti gasi unul potrivit.

Un gratar cu familia si prietenii

  • Gratar cu carbuni

    Holzkohlegrill

    Un gratar cu carbuni este varianta clasica de grill. Pentru acest tip de gratar se folosesc carbunii din lemn si pastilele inflamabile. Aceasta varianta este aleasa, in special, pentru izul inconfundabil de afumat al preparatelor. Puteti sa gasiti gratare cu carbuni de diverse dimensiuni, materiale si finisaje - un model popular fiind gratarul sferic. Daca inchideti capacul, friptura se prepara mai repede si ramane frageda. Pe capac are un sertar de aerisire cu ajutorul caruia puteti regla circulatia aerului din interiorul gratarului.

    Sursa de energie: carbuni, pastile inflamabile

    Curatare: recipient pentru cenusa detasabil (in functie de model)

    Avantaje:

    este confortabil

    aroma tipica de carbune de lemn

  • Gratar cu gaz

    Gasgrill

    Inalt grad de securitate si usurinta de utilizare: Gratarele cu gaz sunt potrivite atat pentru incepatori, cat si pentru profesionisti. Datorita arzatoarelor reglabile, temperatura gratarului este foarte usor de controlat pentru a obtine preparate culinare perfecte.

    Sursa de energie: gaz

    Timp: poate fi folosit in doar cateva minute

    Curatare: curatare usoara datorita tavii detasabile de scurgere a grasimii

    Avantaje:

    este foarte adecvat pentru folosirea spontana in curte sau pe balcon

    placerea de a face gratar fara mult efort

    fara cenusa si funingine

  • Gratar electric

    Elektrogrill

    Usor de utilizat, nu necesita mult timp: Gratarul electric se asambleaza foarte usor si se incalzeste foarte repede. In plus, temperatura poate fi ajustata individual. Gratarele electrice sunt ideale pentru utilizarea pe balcoane.

     

    Sursa de energie: curent electric

    Timp: poate fi folosit in doar cateva minute

    Curatare: Tava de scurgere a grasimii integrata, gratarul se potriveste in masinile de spalat vase standard (in functie de model)

    Avantaje:

    este foarte potrivit pentru incepatori

    fara cenusa si funingine

    nu ocupa loc in balcon

  • Gratar de tip semineu

    Un gratar romantic la foc deschis: este indicat pentru iubitorii de grill care au terasa sau gradina. Gratarul-semineu este construit dintr-un beton rezistent la precipitatii si inghet.

    Sursa de energie: carbuni/ lemne (in functie de model)

    Timp: se pregateste in aproximativ o ora

    Curatare: se indeparteaza cenusa in mod regulat si se curata rugina de pe gratarul de fier

    Avantaje:

    este deosebit de indicat pentru a face un gratar perfect in gradina

    gratar la flacara deschisa

    nu e nevoie de montare si demontare

    infrumuseteaza gradina

Sfaturi pentru a face gratar

  • In general, se face o distinctie intre prepararea la foc direct si indirect. Ambele metode de preparare a alimentelor sunt aplicabile pentru gratarul cu gaz cat si pentru cel cu carbune.
  • Prepararea la foc direct


    Metoda directa este atunci cand mancarea este asezata pe gratarul aflat la mica distanta de carbunele incins. Aceasta metoda este ideala pentru alimentele ce se prepara in scurt timp.

  • Prepararea la foc indirect


    In cazul prepararii la foc indirect, capacul ramane inchis. Caldura este reflectata de capac, iar aerul cald circula in jurul alimentelor, ca intr-un cuptor. Grill-ul indirect se aseamana mult cu coptul, dar alimentele primesc acel gust tipic de gratar. Aceasta metoda se foloseste de obicei pentru patrunderea bucatilor mari de carne dar si timpul de preparare este, de obicei, mai lung.